Workshops

Creatief met been of gewei

Leer iets nieuws!

Wil je echt iets nieuws leren, creatief bezig zijn met materialen uit de natuur en met iets moois thuiskomen? Boek dan één van de volgende workshops:

  • Benen naald maken
  • Hanger van gewei maken

 

Over de Workshops

Wat ga je leren / maken?

De verschillende kenmerken van de materialen been, hoorn en gewei en van welke dieren gebruik je het meest en waarvoor. Een keuze maken voor één van deze materialen en het voorwerp wat je wilt maken. Daarna leer je om met een vijl het voorwerp in de vorm te vijlen. Hoe houdt je het vast, hoe hard of zacht is het en hoe zijn de verschillende stappen naar een mooi gepolijst en glad oppervlak.

 

 

Over beenbewerker Monica

Monica werkte als archeotolk van 1994 tot en met 2006 in het archeologisch themapark Archeon in Alphen a/d Rijn. Zij vertolkte de Middeleeuwen van de 14e eeuw. Het huis van de hout- en beenbewerker was haar woon- en werkplaats. Als houtdraaier leerde zij houten voorwerpen te draaien m.b.v. een trapdraaibank en als beenbewerker maakte zij benen voorwerpen m.b.v. historische gereedschappen.

In Velp heeft Monica haar eigen atelier en maakt nog steeds historische voorwerpen van been, hoorn, gewei, mammoetivoor en buxushout voor particulieren en musea. Daarnaast is ze regelmatig vinden op verschillende markten in binnen- en buitenland. Kijk ook eens op haar website: Bikkel en Been.

Monica heeft een passie om mensen dichter bij de natuur te brengen in haar wandelingen en de voorwerpen die in de natuur te vinden zijn.

Een compleet verzorgd uitje

Als je een workshop boekt bij  Ontdekdeveluwezoom.nl, ben je verzekerd van een compleet verzorgd uitje: een interessante workshop met geschiedenis en achtergronden van het materiaal waarmee je werkt, nieuwe technieken en je neemt een mooi eindresultaat mee naar huis. Uiteraard met een rustmoment voor koffie, thee en wat lekkers erbij. Wat wil je nog meer?

De workshops zijn online te boeken op de dag en het tijdstip dat het jou en Monica uitkomt.

De workshops

Benen naald maken

In deze workshop leer je hoe je een naaldbindnaald maakt van been. Deze naald werd gebruikt vanaf de Romeinse tijd tot de Middeleeuwen om warme mutsen, wanten en sokken te maken (voordat het breien werd uitgevonden).

Je begint met een stuk bot van het middenvoetsbeen van het rund. Het gat wordt geboord en daarna vijl je de naald in de vorm en wordt hij geschuurd en als laatste gepolijst. Klaar voor gebruik!

Ondertussen beantwoord Monica al je vragen over het gebruik van been in de geschiedenis.

 

Meer informatie

Duur: 2,5 uur

Locatie: Velp (in de bevestigingsmail krijg je de exacte locatie)

Kosten: € 45,- p.p. inclusief materialen en koffie/thee met wat lekkers.

Workshop benen naald maken
Sieraad maken

In deze workshop kun je ter plaatse een keuze maken uit verschillende sieraden die gemaakt kunnen worden van been of gewei.

Bijvoorbeeld een hanger van gewei (zie foto) of een eigen creatie van been door verschillende vormen te vijlen en/of te boren, te schuren en te polijsten.

Ondertussen beantwoordt Monica al je vragen over het gebruik van de verschillende materialen been en gewei.

De hangers worden compleet geleverd met een waxkoord. Mooi om zelf te dragen of cadeau te doen!

 

Meer informatie

Duur: 2 uur

Locatie: Velp  (in de bevestigingsmail krijg je de exacte locatie)

Kosten: € 45,- p.p. inclusief materialen en koffie/thee met wat lekkers.

Waarom kies je voor ons?

  • Een workshop boeken is nog nooit zo eenvoudig geweest!
  • Je krijgt les van een ervaren hout- en beenbewerker.
  • De workshop is exclusief voor jou en degenen met wie je boekt (max. 4 personen). Corona proof dus!
  • Tijdens de workshop wordt je heerlijk getrakteerd op koffie, thee en wat lekkers.

Hoe werkt het?

1. Kies je workshop

2. Kies je dag en tijd

3. Betaal veilig online

4. Geniet van je workshop

Sommige dingen regel je gemakkelijk vanuit je luie stoel

De workshops regel je heel gemakkelijk vanuit je luie stoel of vanaf je vakantie adres. Klik op de link hieronder, kies je datum en tijd om nieuwe vaardigheden te leren en iets moois mee naar huis te nemen.